Lighting Mixed Use Properties: The Space Needle

Ross De Alessi Lighting Design > Mixed Use Gallery > The Space Needle

enlarge image
The Millennium Beam shines only 15 times per year
Seattle’s icon is redone with grace and precision, as intimate and distance viewing both are considered in the design. Because no other tall structures are within a wide radius, the Needle is viewed from countless vistas and angles. Importantly, the project garnered Landmarks Preservation Board and FAA approvals.

Please click images to magnify.
enlarge image
The Space Needle now permanently illuminated bottom-to-top
enlarge image
The graceful and transparent new Plaza Building
enlarge image
Backlighted panels maintain the building's transparent look
enlarge image
Exposed cold cathode lighting in coves for that retro look
2001 - Paul Waterbury Award of Excellence, International Illumination Design Awards; IES
2001 - Compendium of Good Practice, International Association of Lighting Designers
2001 - Award of Excellence, Edison Award Competition; General Electric